2009-12-11

Miniatura LOW-KEY - Fecioara Maria de la Montserrat -

FLourdes, Fatima, Montserrat - trei din locurile sfinte ale Europei. Am fost pentru prima oara in Spania in iulie 2002, la Barcelona, atrasa, in primul rand, de Sagrada Familia a lui Antoni Gaudi si de Montserrat. Apoi au urmat si alte calatorii, tot in Spania, in alte locuri, nu numai la Barcelona si imprejurimi. Daca ar fi sa parafrazez o zicala romaneasca din Banat, zicala care zice "tat Banatul ii fruncea", as spune dupa cele 7 vizite in Spania, dupa parcurgerea la pas a Barcelonei, a Sevilliei, a Madrid-ului, ca "tat Barcelona ii fruncea" sau creierul, chiar daca inima mea se afla la Madrid, la Zaragoza, la Malaga si la Cadiz. Pe 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei am stat acasa, nu am iesit si m-a durut sufletul privind mica statueta a Fecioarei de la Monserrat. Mi-am adus aminte ca a fost Ziua Nationala a Spaniei pe 12 octombrie si am incercat sa rememorez tot ceea ce facusem eu pe data de 12 octombrie a acestui an, la putin timp de la inceperea cursului de fotografie. Zadarnic am incercat sa-mi reamintesc ce facusem  pe data de 12 octombrie. Amintirile se incapatanau sa nu iasa la suprafata. Mi-am amintit doar ca in ziua aceea, 12 Octombrie, am simtit o puternica emotie, asemanatoare cu emotia pe care o ai atunci cand simti ca se intampla ceva pozitiv, ceva la care tu nu poti nici sa asisti, nici sa participi. Pentru ca 12 Octombrie este pentru Regatul Spaniol o zi cu tripla semnificatie: tiparirea primei gramatici a limbii spaniole (castilliene cum ii spun fratii nostri din sud-vestul Europei), descoperirea Americii de catre Cristofor Columb si unirea Castiliei si a Aragonului prin casatoria printului Fernando de Aragon cu Isabela de Castilla.
In amintirea sarbatoririi Zilei Nationale a Spaniei am facut aceasta fotografie a statuetei Fecioarei de la Monserrat. Statueta este din alpaca, are 3 centimetri inaltime si in jur de 2 centimetri diametru.


Mod A, prioritate de diafragma, F 5,3, ISO1600, timp de expunere 1/200 secunde, masurare centrala (centered weighted average), fara blitz. Fotografia este redimensionata in Faststone, rama alba a fost adaugata in Photoscape, iar zgomotul de imagine a fost redus tot in Photoscape. Singura sursa de lumina folosita pentru fotografiere a fost o lanterna mica, cu bec obisnuit, galben, de 8 wati.

Acum, sper ca nu v-am intristat cu gandurile mele, nu-i asa? Am trait pur si simplu intens sentimentul de "dor" fata de o tara, fata de cateva orase din acea tara. Gata, mi-a trecut. Traiesc in prezent si putin in viitorul foarte apropiat.

4 comentarios:

  1. aici ar fi trebuit sa folosesti o lumina difuza
    in situatia de fata lumina spot a fatut statuia sa luceasca prea tare si nu se mai vede bine

    ResponderEliminar
  2. opaaa.. stim ce e low key... facem low key... super doamna :))

    ResponderEliminar
  3. Foarte frumos, si ce ai scris imi place. Si eu calatoresc mult si cand ma intorc acasa am uneori un sentiment de pustiu, parca ma simt din ce in ce mai putin legata de tara asta. Daca te simti asa legata de Spania e pacat sa nu te intorci sau sa nu incerci sa te stabilesti acolo, iti urez mult succes!

    ResponderEliminar