2010-01-11

Aportret nou, in Muzeul Satului - P.S. Nu este "autoportretul final".

Am ales sa postez astazi un nou autoportret, de aceasta data facut "in mijlocul naturii", respectiv in Muzeul Satului, duminica, 10 ianuarie 2009. Nu este autoportretul final. Acela va fi facut acasa, respectiv in sufrageria amenajata ca un studiou - cu fundal, cu iluminare "ca la carte" intr-o sambata sau intr-o duminica cand ploaia sau ninsoarea sau vantul puternic ma va cam tine in casa.



Mod de lucru: manual. Am folosit teleobiectivul, adica obiectivul de 55 - 200 milimetri. Numarul F - 11, calitatea fotografiei JPEG inalt, culoarea - Portret, viteza de expunere 1/250, lumina naturala, masurare "spot", ISO 200. Aparatul a fost asezat pe trepied si am folosit autodeclansatorul. Am prelucrat fotografia in Paint Shop Pro. Rama este adaugata in Dream Light Photo - program de "rame" gratuit in primele trei luni.

6 comentarios:

  1. este o diferenta ca de la cer la pamant intre actualul autoportret si precedentele
    bravo

    ResponderEliminar
  2. Multumesc Radu. Si acesta nu este cel final. Pe acela sa-l vezi cum o sa iasa, super!!! Astept "timp urat" ca sa ma tina in casa si o anumita "descoperire de sine prin joc". sa-mi recreez starea pe care o aveam in copilarie, cand tatal meu imi arata aparatul de fotografiat, iar eu ardeam de nerabdare sa-i pozez.

    ResponderEliminar
  3. Da, este cel mai bun autoportret de pana acum, tehnic vorbind. Totusi, pot sa-ti sugerez sa fii mult mai atenta la estetica: gulerul la camasa si puloverul acela... nu e prea estetic; ori ramaneai in camasa, ori aranjai cumva gulerul peste pulover. Ai grija la zambet: ori e relaxat, ori nu zambesti. Sper sa nu te superi pe mine si sa o iei drept o critica constructiva. Succes mult in continuare.

    ResponderEliminar
  4. Da, ai dreptate, zambetul a fost cam fortat si nu numai din cauza soarelui. Eu trebuie sa intru "in stare", cum spune domnul profesor Dinu Lazar. Pe 31 ianuarie, cand mi-am facut autoportretul in casa "ratat din punct de vedere tehnic din cauza gulerului galben" eram "in stare", eram in "starea de revelion". Cred ca trebuie sa astept o sarbatoare religioasa sau laica ca sa intru in stare pentru ca acum sunt prea preocupata ca sa-mi creez starea - betisoare parfumate sau esenta cu miros de ocean, pe care pot sa o recreez in casa din tinctura de iod si diverse esente de la plafar, aparatul de ionizat aerul, foarte, foarte curat si alta ordine, pentru ca este ordine, dar trebuie sa o schimb, fara nici un fel de obiect care sa-mi distraga atentia, liniste sau o muzica relaxanta, dar vesela.

    ResponderEliminar
  5. dar de ce ai folosit teleobiectivul pentru un portret?

    ResponderEliminar
  6. Teleobiectivul se foloseste in cazul persoanelor care nu au nasul carn, gen fosta cantareata de muzica usoara Margareta Paslaru sau care au nasul lung si incovoiat, de vrajitoare sau prea lat se foloseste teleobiectivul sau, ma rog, care nu au nas de papusa. Teleobiectivul, este adevarat, aplatizeaza putin, dar reduce dimensiunea nasului. Din ceea ce am simtit eu in studiou, din experienta personala, nu din ce am citit, este bine ca modelul sa aiba un spatiu personal, un spatiu in care sa se simta bine si chiar daca este importanta comunicarea dintre modelul barbat sau femeie sau fotograf, respectiv fotografa, modelul nu trebuie sa se simta "sufocat" de prezenta fotografului, ci "rege sau regina" in spatiul lui sau al ei. Deci, teleobiectivul lasa spatiul necesar modelului si ii permite fotografului sa lucreze fara sa stanjeneasca modelul. Mie personal nu mi-ar place sa fiu prea aproape de persoana pe care o fotografiez, iar aceasta sa vina sa ma intrebe: "ia sa vad ce faci!!! E gata? Cat mai stau?, exact ca o cata sau ca un copil rasfatat" Acum, daca teleobiectivul aplatizeaza nu este nici o problema, depinde ceea ce doresti sa exprimi printr-un portret. Doresti un portret dramatic? Se poate face nu numai in alb si negru, ci si color, dar din lumini. Din proprie experienta distanta dintre aparatul de fotografiat si persoana caruia i se face portretul - poate fi si autoportret, nu trebuie sa fie mai aproape de 1,50 m subiectul fotografiat, pentru ca atunci fotografia este neclara, desi ti-ai setat bine aparatul de fotografiat. In cazul profilelor sau a semi-profilelor se lasa putin mai mult spatiu in directia privirii. Un portret se poate incadra si pe lat in urmatoarele situatii: este profil, iar persoana priveste spre pomul de Craciun, artificii, spre ceva care se poate intrezari sau vedea complet. Incadrarea pe lat a portretului este o incadrare neconventionala, adica daca doresti sa faci un portret pentru portofoliu cu aceasta incadrare este bine sa o incluzi in "celelalte 10", nu in cele 5 portrete obligatorii. Numarul F, in general folosit pentru portret, dupa cum am vazut din experienta colegilor care au fost la studio poate fi 8 sau 11. Domnul Feri ne-a spus ca este 11. Am vazut ca ceilalti colegi au folosit 8, iar un coleg mi-a explicat ca la F 8, aparatul de fotografiat Nikon D 3000 da cele mai bune rezultate, dar nu trebuie trebuie, neaparat, sa folosesti tot timpul Numarul F 8, ci poti sa-l variezi in functie de luminozitate.

    ResponderEliminar