2010-01-18

Exercitiu balans de alb - Peisaj de noapte PORTOCALIU - fara blitz, numai din expunere si balans de alb

N-am putut rezista tentatiei. Era prea mare. Astazi am plecat inarmata cu aparatul de fotografiat cu tot kit-ul, obiectivul normal si teleobiectivul plus trepiedul. Din pacate, nu am putut sa folosesc trepiedul din cauza faptului ca a trebuit sa ma urc pe un gardut ca sa fotografiez. Era gardutul unui monument istoric. Noroc ca paznicii erau in ghereta, la caldura si nu m-au vazut.
Dar pentru prima fotografie facuta astazi, cred ca am reusit sa-mi tin respiratia timp de 2 secunde, cat a durat expunerea. Acum fotografia, dupa care explicatiile.



Acum detaliile tehnice: Mod de lucru - manual. Numarul F al diafragmei 8, focalizare multi-segment, VITEZA DE EXPUNERE 2 SECUNDE, ISO 100, subexpunere cu un punct (-1), balans de alb - aici e aici pentru obtinerea culorii portocalii - NOR. Da, nor. Aici mi-a placut culoarea, dar in alte circumstante ar fi fost, vorba domnului profesor Dinu Lazar, cacaniu, adica o nuanta de maroniu murdar spre bej, gri. Ora la care a fost facuta fotografia a fost de 6,55 dimineata.

2 comentarios:

  1. De ce nu ai folosit o sensibilitate mai mare (aka. ISO) pentru fotografia de noapte?

    ResponderEliminar
  2. Pentru ca ar fi trebuit sa-i scot zgomotul de imagine si asta mi-ar fi afectat fotografia. Am vazut clar acest lucru la fotografia de nunta predata de domnul profesor Catalin Savulescu. Se pierd detalii importante atunci cand se scoate zgomotul de imagine. Acum, in asta nu era vorba de detalii, pentru ca pe acesta am postat-o pentru efect, pentru culoare, nu pentru compozitie, care nu are, dupa parerea mea, nici un fel de valoare, ci este pur si simplu un exemplu de crearea de efecte prin utilizarea setarilor aparatului la BALANSUL DE ALB. Prefer sa cunosc toate posibilitatile aparatului mai bine decat rugaciunea "Tatal Nostru" decat sa stau sa muncesc in cine stie ce programe ore intregi ca sa obtin efectul dorit. Nu am nici un fel de problema cu NIKON D3000, dar imi cam tremura mana si abia am rezistat 2 secunde cand am facut aceasta fotografie - mi-am tinut respiratia, am avut coatele stranse pe langa corp. Incotosmanita cum eram, imi pusesem sacosele pe jos ca sa nu ma stanjeneasca cand am fotografiat. Bineinteles, ca am sa invat si programele, dar pe calculatorul de la serviciu nu pot sa vad tutorialele din YouTuBe pentru ca nu avem permisiunea sa vedem nici un video. Astazi am incercat sa repet fotografia, cu aceleasi caracteristici, mai putin balansul de alb, pe care l-as fi pus pe neon. Din pacate, am ajuns prea tarziu, iar beculetele bradului erau stinse, incepuse sa se lumineze.

    ResponderEliminar