2010-01-13

Prima fotografie de noapte pe blog

In seara aceasta, cand am iesit de la curs, am dorit sa fac o fotografie a lacului din cartierul Titan, cartier in care locuiesc de foarte, foarte, foarte multi, multi ani. Bineinteles ca am avut trepiedul la mine, l-am pus, am setat aparatul pe 100 ISO, peisaj, balans de alb auto,  prioritate de viteza, viteza de expunere 6 secunde si... a iesit mai miscata decat daca as fi tinut aparatul in mana. Si era un peisaj al lacului cu lumini, nu cu autoturisme in mers. Am continuat sa fotografiez, dar fara trepied, intorcandu-ma cu fata spre sosea, nu spre lac, avand, de aceasta data aparatul setat pe prioritate de diafragma, viteza de expunere 1/8, numarul F 5,6, ISO 1600, masurare centrala.  Ia-ta fotografia, a carei histograma am vazut-o in faststone, unde am si redimensionat-o si al carei zgomot de imagine i l-am scos in programul Noiseware Community Edition.


6 comentarios:

  1. E cam stramba. Acum am revazut blogul, dupa ce am postat-o aseara. Vad ca blogul a fost vazut de 48 de ori de la ultima postare, dar nu au avut curaj sa-mi faca vreun comentariu. Nu-i nimic, merg mai departe. Astazi, cand ma intorc de la serviciu ma opresc in alt loc al Parcului Titan pentru "peisaj de noapte". Pentru colegi si colege. Nu este suficient sa alegeti cu grija si sa postati, este important ca a doua zi sau dupa doua zile, inainte de urmatoarea postare, sa aruncati o privire pe ce ati postat. Pentru ca atunci esti detasat/detasata si poti sa-ti dai seama mai bine ce si cum... Cu alte cuvinte, trezirea de a doua zi...

    ResponderEliminar
  2. Raluca, daca cunosti parcul asa de bine, ar trebui sa stii lucurile unde poti face fotografie de noapte. De asemenea, socoteala de acasa e posibil sa nu se potriveasca cu cea din targ, ca sa parafrazez un proverb. Asa ca, daca nu merge din acel loc, cauta altul si inca unul si tot asa. Eu am stat 3 ore pe lac pentru fotografiile mele de pe blog.
    Fotografia asta ai facut-o doar ca sa nu pleci "cu mana goala" de acolo. N-are subiect, n-are perspectiva, nu spune nimic. De aici si lipsa comentariilor. Ai vazut ca unde exista un subiect detectabil primesti si comentarii pozitive sau negative, dupa caz.

    ResponderEliminar
  3. Da, inteleg. Astazi am aparatul cu mine, cu teleobiectiv cu tot. Nu mi-am mai luat trepied, ca mai mult ma incurca decat ma ajuta. Prefer sa tin coatele strans pe langa corp si sa-mi tin respiratia, decat sa-l instalez seara pamant sau prin balarii. Stiu si unde sa ma opresc, unde se vede reflexia luminilor in lac.

    ResponderEliminar
  4. Stii ce imi place cel mai mult la tine: esti foarte perseverenta si faci tot posibilul sa nu mai repeti greselile si mergi mai departe. Greseli facem toti si de aceea am venit la acest curs ca sa invatam ceva. Mult succes si ai grija, noaptea in parc e cam periculos.

    ResponderEliminar
  5. incearca urmatoarele setari pentru peisaj de noapte:

    iso 400, prioritate de diafragma 8-5.6, balans de alb auto sau sau nor, si subexpune cu o treapta. musai trepied stabil nu "bambi" apoi ajustezi expunerea in f de histograma si de ce apare pe display.

    ResponderEliminar
  6. Multumesc, tocmai am facut un peisaj de noapte si doream sa-l postez. Dar la al treilea, care nu va fi in Parcul Titan voi face asa. Deocamdata maine voi posta altceva - un portret facut astazi, o fotografie, care, sper ca va va face sa zambiti (nu este fotografia unui copil)

    ResponderEliminar